úterý 22. února 2011

-- Google Story --



Google – toto jméno je známé snad všude na světě. Většina lidí si pod tímto slovem vybaví oblíbený internetový vyhledávač, který bere ho jako samozřejmost a nedílnou součást internetu. Dnešní člověk už si ani snad nedovede představit kde jinde by vyhledával informace nebýt Googlu. Je tak populární, že v roce 2006 bylo do Oxfordského slovníku přidáno sloveso googlovat nebo googlit znamenající hledat na Internetu a to od jeho vzniku uběhlo pouhých 12 let. Google znamená však mnohem víc než jenom vyhledávač. Na jeho bedrech stojí přes 63 tisíc počítačů (pozor - podle dat z roku 2004!), kteří zařizují chod celého Googlu. Podle odhadů by tato firma tvořila nejvýkonnější superpočítač na světě.
Za stvořením tohoto mocného impéria stojí dva klíčoví lidé – Sergey Brin a Larry Page, kteří se ve svých pouhých jednatřiceti letech stali miliardáři a stojí za největším obchodním, mediálním a technologickým úspěchem dnešní doby. V roce 1998 tito dva nenápadní studenti Stanfordské univerzity obývali pronajatou garáž v Menlo Park v Kalifornii, nyní sídlí v gigantickém Googleplexu v Silicon Valley. To se poštěstí jen málokomu, co říkáte? :-)

Kromě již zmíněného vyhledávače www.google.com patří i mnoho dalších služeb, které Google provozuje. Mezi nejznámější patří např. Google Earth (virtuální 3D globus, 2004), Google Chrome (internetový prohlížeč, který už dnes šlape na paty dlouholetému Exploreru nebo Mozille, 2008), Gmail (webmailový server, 2004) nebo Picasa (software pro správu fotografií a obrázků, 2004) a další.
Vývoj Googlu je dnes zatím ještě v plenkách, takže do budoucna můžeme s klidem říct, že za pár let bude Google úplně všude..
Celý příběh Googlu je dlouhý, ale velice zajímavý. Kniha Google Story (2007), kterou napsali David A. Vise a Mark Malseed podtrhuje vznik od počátku až po současnost. Koho alespoň trochu zajímá tato tématika, doporučuji přečíst, protože pro dnešního člověka, který vlastně Googlem žije, je dobré vědět, jak to všechno začalo...




2 komentáře: