úterý 10. května 2011

-- Bezpečnost na kole --



Ze zimy jsme se znenadání přehoupli téměř do léta a i ty lenivější povahy nyní vytahují poprvé po zimě svá kola. Cyklostezky se díky téměř tropickým teplotám zaplňují a doprava na silnicích v Liberci, díky všemožným uzavírkám a opravám, houstne. Proto je dobré zopakovat si po dlouhé zimní pauze opět něco málo z užitečných rad pro cyklisty. Já osobně jsem včera vytáhla své kolo po zimě sice podruhé, ale o to hrůzostrašnější zjištění bylo, že z dopravních značek a pravidel přednosti na silnicích si nepamatuju vůbec nic (například zákaz jezdění cyklistů přes přechod pro mě byla novinka).. :-)

Vyhlášky a předpisy pro cyklisty se sice nemění zas tak často, ale je dobré o nich něco vědět. Mezi základní pravidla patří cyklistovo šestero:

  • Technika - mít kolo v pořádku po bezpečnostní (osvětlení) a ovládací (brzdy, řidítka) stránce je základ.
  • Ochrana - přilba (povinná do 18let), rukavice, správné oblečení jsou také nezbytnou součástí.
  • Soustředěnost - sledování cesty se vyplatí, předejte tím zbytečným úrazům (obrubníky, přejezdy, koleje,..). Také telefonování nebo sluchátka v uších soustředěnost velmi snižují.
  • Předvídavost - správný cyklista by měl v sobě mít krapet té intuice. Zvlášť potom na cyklostezkách, kde se pohybují děti a psy.
  • Pravidla - ne každý zná správně pravidla silničního provozu a to je chyba! Nemusíme se je biflovat jako před testem v autoškole, ale základní znalosti dopravních značek určitě neuškodí. :-)
  • Ohleduplnost - to je poloviční úspěch. Ohleduplností si výrazně snižujete možnost nehody a problémů.

I přes tyto důležitosti, které bychom neměli opomíjet, je jízda na kole úžasným zážitkem (v dobrém). Tak koukejte vytáhnout svá kola někam do přírody (vyhnete se tak hektické dopravě ve městě) a užijte si čerstvého vzduchu. Věřte tomu nebo ne, načerpáte tím novou energii do školních lavic! :-)  

Žádné komentáře:

Okomentovat